Stonehill bus 434 quiz chapter 1

Stonehill BUS 434 Quiz Chapter 1

 

CHAPTER 1

Intercorporate Acquisitions and Investments in Other Entities

 
1. On April 1, 2012, Jack Company paid $800,000 for all of Ann Corporation’s issued and outstanding common stock. Ann’s recorded assets and liabilities on April 1, 2012, were as follows:
 
On April 1, 2012, Ann’s inventory was determined to have a fair value of $190,000 and the property and equipment had a fair value of $560,000. What is the amount of goodwill resulting from the business combination?
a) $0.
b) $50,000.
c) $150,000.
d) $180,000.
Solution
 Book Value Fair Value
Cash $80,000 $80,000
Inventory 240,000 190,000
PP&E 480,000 560,000
Liabilities (180,000) (180,000)

Fair Value of Consideration Given $800,000
– Fair Value Net Assets Acquired
(80,000 + 190,000 + 560,000 – 180,000) (650,000)
GOODWILL $150,000
Correct Answer: C

  
  
  
  
2. Topper Company established a subsidiary and transferred equipment with a fair value of $72,000 to the subsidiary. Topper had purchased the equipment with an expected life of 10 years four years earlier for $100,000 and has used straight-line depreciation with no expected residual value. At the time of the transfer, the subsidiary should record:
a) Equipment at $72,000, and no accumulated depreciation.
b) Equipment at $60,000, and no accumulated depreciation.
c) Equipment at $100,000, and accumulated depreciation of $40,000.
d) Equipment at $120,000, and accumulated depreciation of $48,000.
Solution
• Purchase Price: $100,000
• Residual Value: 0
• Expected Life: 10 years.
• Accumulated Depreciation: [(100,000 – 0) / 10] x 4 → $40,000.
Transfers: Book Value → The subsidiary should record:
• Equipment for $100,000
• Accumulated Depreciation for $40,000
• Correct Answer: C

3. Lead Corporation established a new subsidiary and transferred to it assets with a cost of $90,000 and a book value of $75,000. The assets had a fair value of $100,000 at the time of transfer. The transfer will result in:
a) A reduction of net assets reported by Lead Corporation of $90,000.
b) A reduction of net assets reported by Lead Corporation of $75,000.
c) No change in the reported net assets of Lead Corporation.
d)  An increase in the net assets reported by Lead Corporation of $25,000.
Solution:
Transfers: Book Value → Correct Answer: C

4. Tear Company, a newly established subsidiary of Stern Corporation, received assets with an original cost of $260,000, a fair value of $200,000, and a book value of $140,000 from the parent in exchange for 7,000 shares of Tear’s $8 par value common stock. Tear should record:
a) Additional paid-in capital of $0.
b) Additional paid-in capital of $84,000.
c) Additional paid-in capital of $144,000.
d) Additional paid-in capital of $204,000
Solution
Journal Entry recorded by Tear Company:
Assets 260,000 
      Accumulated Depreciation  120,000
      Common Stock (7,000 x 8)  56,000
      Additional Paid In Capital (plug in)  84,000
Correct Answer: B

5. Twill Company has a reporting unit with the fair value of its net identifiable assets of $500,000. The carrying value of the reporting unit’s net assets on Twill’s books is $575,000, which includes $90,000 of goodwill. The fair value of the reporting unit is $560,000. Twill should report impairment of goodwill of:
a) $60,000.
b) $30,000.
c) $15,000.
d) $0.
  
  
  
  
 •  
Solution

Fair Value Reporting Unit ($560,000) < Carrying Amount Reporting Unit ($575,000)

Goodwill Impairment

Goodwill Impairment $30,000
     Carrying Amount RU’s Goodwill $90,000
     (Implied Value RU’ Goodwill) (60,000)
          Fair Value RU 560,000
          Fair Value of Net Assets, excluding Goodwill (500,000)

Correct Answer: B

 

 

Following its acquisition of the net assets of Dan Company, Empire Company assigned goodwill of $60,000 to one of the reporting divisions. Information for this division follows:
  

6. Based on the preceding information, what amount of goodwill will be reported for this division if its fair value is determined to be $200,000?
A. $0
B. $60,000
C. $30,000
D. $10,000
Solution

• Carrying Amount: 20,000 + 35,000 + 125,000 + 60,000 – 30,000 → $210,000

Fair Value Reporting Unit ($200,000) < Carrying Amount Reporting Unit ($210,000)

Goodwill Impairment

Goodwill Impairment $50,000
     Carrying Amount RU’s Goodwill $60,000
     (Implied Value RU’ Goodwill) (10,000)
          Fair Value RU 200,000
          Fair Value of Net Assets, excluding Goodwill
          (20,000 + 40,000 + 160,000 – 30,000) (190,000)

Amount of Goodwill that will be reported: Carrying Amount Goodwill ($60,000) – Goodwill Impairment ($50,000) → $10,000
Correct Answer: D

 

7. Based on the preceding information, what amount of goodwill impairment will be recognized for this division if its fair value is determined to be $195,000?
A. $5,000
B. $30,000
C. $60,000
D. $55,000

Solution

Fair Value Reporting Unit ($195,000) < Carrying Amount Reporting Unit ($210,000)

Goodwill Impairment

Goodwill Impairment $55,000
     Carrying Amount RU’s Goodwill $60,000
     (Implied Value RU’ Goodwill) (5,000)
          Fair Value RU 195,000
          Fair Value of Net Assets, excluding Goodwill
          (20,000 + 40,000 + 160,000 – 30,000) (190,000)

Correct Answer: D

8. Based on the preceding information, what amount of amount of goodwill impairment will be recognized for this division if its fair value is determined to be $245,000?
A. $0
B. $30,000
C. $60,000
D. $55,000
Solution

Fair Value Reporting Unit ($245,000) > Carrying Amount Reporting Unit ($210,000)

No Goodwill Impairment → Correct Answer: A
9. Plummet Corporation reported the book value of its net assets at $400,000 when Zenith Corporation acquired 100 percent ownership. The fair value of Plummet’s net assets was determined to be $510,000 on that date. What amount of goodwill will be reported in consolidated financial statements presented immediately following the combination
if Zenith paid $550,000 for the acquisition?
A. $0
B. $50,000
C. $150,000
D. $40,000
Solution
Fair Value of Consideration Given $550,000
– Fair Value Net Assets Acquired (510,000)
GOODWILL $40,000

Correct Answer: D

10. In a business combination, the fair values of the net identifiable assets acquired exceeds the fair value of the consideration given. The excess should be reported as a:
a) Deferred credit
b) Reduction of the values assigned to current assets and a deferred credit for any unallocated portion.
c) Pro rata reduction of the values assigned to current and noncurrent assets and a deferred credit for any unallocated portion.
d) No answer listed is correct.

 

 

Calculate your paper price
Pages (550 words)
Approximate price: -

Why Work with Us

Top Quality and Well-Researched Papers

We always make sure that writers follow all your instructions precisely. You can choose your academic level: high school, college/university or professional, and we will assign a writer who has a respective degree.

Professional and Experienced Academic Writers

We have a team of professional writers with experience in academic and business writing. Many are native speakers and able to perform any task for which you need help.

Free Unlimited Revisions

If you think we missed something, send your order for a free revision. You have 10 days to submit the order for review after you have received the final document. You can do this yourself after logging into your personal account or by contacting our support.

Prompt Delivery and 100% Money-Back-Guarantee

All papers are always delivered on time. In case we need more time to master your paper, we may contact you regarding the deadline extension. In case you cannot provide us with more time, a 100% refund is guaranteed.

Original & Confidential

We use several writing tools checks to ensure that all documents you receive are free from plagiarism. Our editors carefully review all quotations in the text. We also promise maximum confidentiality in all of our services.

24/7 Customer Support

Our support agents are available 24 hours a day 7 days a week and committed to providing you with the best customer experience. Get in touch whenever you need any assistance.

Try it now!

Calculate the price of your order

Total price:
$0.00

How it works?

Follow these simple steps to get your paper done

Place your order

Fill in the order form and provide all details of your assignment.

Proceed with the payment

Choose the payment system that suits you most.

Receive the final file

Once your paper is ready, we will email it to you.

Our Services

No need to work on your paper at night. Sleep tight, we will cover your back. We offer all kinds of writing services.

Essays

Essay Writing Service

No matter what kind of academic paper you need and how urgent you need it, you are welcome to choose your academic level and the type of your paper at an affordable price. We take care of all your paper needs and give a 24/7 customer care support system.

Admissions

Admission Essays & Business Writing Help

An admission essay is an essay or other written statement by a candidate, often a potential student enrolling in a college, university, or graduate school. You can be rest assurred that through our service we will write the best admission essay for you.

Reviews

Editing Support

Our academic writers and editors make the necessary changes to your paper so that it is polished. We also format your document by correctly quoting the sources and creating reference lists in the formats APA, Harvard, MLA, Chicago / Turabian.

Reviews

Revision Support

If you think your paper could be improved, you can request a review. In this case, your paper will be checked by the writer or assigned to an editor. You can use this option as many times as you see fit. This is free because we want you to be completely satisfied with the service offered.